Jelikož populace lidstva na planetě je neustále na vzestupu, odborníci se zabývají otázkou, jestli planeta zvládne takové množství lidí uživit. Podle Světové banky se očekává, že se světová populace do roku 2050 zvýší na 9 miliard, což znamená, že bude nutné produkovat přibližně o 50% více potravin, abychom uživili další 2 miliardy lidí. Z toho vyplývá, že je potřeba zajistit alternativní zdroj potravy, mezi které řadíme: hmyz, mořské řasy, plevel, sója, geneticky modifikované, potraviny a maso z laboratoře.
Superpotraviny jsou potraviny, které mají oproti ostatním velké množství zdraví prospěšných látek – vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a nejen, že mají antioxidační účinky, ale také podporují imunitní systém, dodávají energii a detoxikují organismus. Mezi superpotraviny řadíme: tučné ryby, vejce, bobulovité ovoce, semínka, ořechy, nepřešlechtěné druhy obilovin z našeho podnebného pásu (pšenice jednozrnka a dvouzrnka, špalda, pohanka, žito, oves).
Vybraní studenti třídy HT2B se pod vedením pedagoga Mgr. Matěje Czyže, rozhodli věnovat jednu část své odborné praxe právě tomuto tématu a 30. 3. 2023 zorganizovali na naší škole ochutnávku alternativních zdrojů potravin a superpotravin. Sestavili netradiční jídelníček, nakoupili potraviny, uvařili a pak už jen čekali na reakci dobrovolníků, kteří přišli nezvyklé jídlo otestovat. Ochutnávku provázely i komentáře vztahující se k jednotlivým surovinám a jejich významu pro výživu lidstva v budoucnosti. Zlatým hřebem se pak stala prezentace přípravy pokrmu z hmyzu přímo před očima návštěvníků.
Za nevšední gastronomický i edukační zážitek panu Czyžovi a jeho studentům děkujeme.
Ochutnávkové menu:
- Salát z Wakame mořské řasy – lehce obnovitelný zdroj mořské „zeleniny“
- Tradiční, netradiční řízek s bramborovým salátem – alternativa masa je dehydratovaná sója a salát je připraven ze superpotraviny, což je vejce z farmy T.O.M.I.S.K.A
- Masový hamburger, bez masa – aneb, když zelenina chutná jako maso…
- Dezert – Smootie Zero Waste (dvě verze a) klasik b) s překvapením – hlavní filozofie → minimální produkce zbytků v gastronomii
- Křupavé překvapení „wurm man show“ : )
Tato aktivita byla organizována v rámci plnění dlouhodobého plánu Šetrný spotřebitel – odkaz budoucím generacím, jenž vyplývá z aktivit souvisejících se zapojením naší školy do Mezinárodní sítě škol UNESCO.
V Českém Těšíně 3. 4. 2023
Mgr. Pavla Tomisová
Koordinátorka EVVO Albrechtovy SŠ