30. Valné shromáždění Sítě přidružených škol UNESCO v Jindřichově Hradci

dsc_9531V Jindřichově Hradci se ve dnech 23. a 24. září 2024 uskutečnilo 30. Valné shromáždění Sítě přidružených škol UNESCO v ČR. Cílem této každoroční akce je vyhodnocení činnosti členských škol za uplynulý školní rok, projednání prioritních témat na následující období a také vzájemná výměna zkušeností a informací.

Organizátorem zasedání, v němž se sešli zástupci Sítě, která zahrnuje 54 základních, středních i vyšších odborných škol z celé ČR, bylo Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci. Akci podpořil Jihočeský kraj a svoji záštitu ji udělilo Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy. Dvoudenní zasedání se uskutečnilo v prostorách Fakulty managementu Vysoké školy ekonomické.

dsc_9406V rámci svého zasedání Valné shromáždění schválilo témata pro projekty, jež budou školy realizovat v rámci Týdne škol UNESCO ve školním roce 2024/2025:

(1) 2025 – Mezinárodní rok ochrany ledovců

(2) Den památky obětí holocaustu

(3) Světový den audiovizuálního dědictví

Součástí programu zasedání byl blok přednášek, jež se vztahovaly k vybraným tématům Týdne škol UNESCO, kde vystoupili: Petr Kliment, Pavel Koblasa a Kateřina Bohdanecká z jindřichohradeckého Muzea fotografií a moderních obrazových médií (MFMOM) na téma audiovizuálního dědictví, doc. Zbyněk Engel z Univerzity Karlovy na téma ochrany ledovců a Eva Lustigová s Kristýnou Zubčákovou z Nadačního fondu Arnošta Lustiga (NFAL) na téma památky obětí holocaustu. Součástí dvou posledních přednášek byla nabídka workshopů pro školy ze strany MFMOM a NFAL.

Přidružené školy každoročně prezentují svoji činnost, ať už pomocí prezentací, či digitálních plakátů. Prezentace se věnovaly zejména aktivitám uskutečněných v rámci Týdne škol UNESCO ve školním roce 2023-2024 s tématy (1) Hate speech a mediální výchova, (2) 200. výročí narození Bedřicha Smetany, (3) Voda.

dsc_9399

Jeden z deseti členů Koordinačního týmu ASPnet v nedávné době rezignoval, proto se během zasedání uskutečnila doplňovací volba, v níž byla zvolena Dana Urbánková z Vyšší odborné školy pedagogické a Střední pedagogické školy Litomyšl. Paní Urbánkové blahopřejeme a těšíme se na spolupráci.

dsc_9526